دلایل ورم پا در دوران بارداری و راهکارهای درمانی آن کدام است؟

داشتن ورم پا در دوران بارداری امری کاملا طبیعی است و بیش تر مادران در دوران بارداری با این پدیده مواجه می شوند. ورم بدن و مخصوصا پا در دوران بارداری برای هر مادری متفاوت است و این ورم برای تمام مادران یکسان نیست. بعضی از زنان باردار این ورم بدن و پا را بیش تر تجربه می کنند و بعضی کم تر.اما چیزی که وجود دارد این است که ورم بیش از اندازه ی پا در دوران بارداری ممکن است خطرناک باشد و حتی اگر خطرناک نباشد نیز مادر را آزار می دهد. در ادامه به دلایل این ورم و راهکار های درمانی آن می پردازیم.

علت ورم پا در دوران بارداری چیست؟

همان طور که در بالاتر گفته شد این امر در بارداری کاملا طبیعی است.  اما دلیل اصلی این پدیده این است که بدن شما بیش از حد معمول آب را در دوران بارداری در بدن نگه می دارد.

 در طول روز، آب اضافی در پایین ‌ترین قسمت ‌های بدن جمع می ‌شود، به خصوص اگر هوا خنک نبوده و گرم باشد یا این که زیاد ایستاده‌ باشید.

هم چنین از دلایل دیگر این پدیده می توان به این اشاره کرد که در دوران بارداری رحم به سایر رگ های خونی فشار وارد می کند و این پدیده باعث می شود تا مایعات در بدن در بخش پاها و قوزک تجمع کنند.

از چه زمانی ورم پا در مادران باردار پدیدار می شود؟

خوب است بدانید در ابتدای بارداری ورم بدن زیاد نیست. این ورم به طور خفیف وجود دارد اما خیلی زیاد و اذیت کننده نیست.

در سه ماهه ی اول بارداری مادر دچار ورم شدید و سنگین نمی شود. همچنین ممکن است کمی پف در دست ها یا پاها یا صورت مادر ایجاد شود، اما این تورم زیاد نیست. 

اگر در سه ماهه ی اول بارداری مادر با ورم زیاد و شدید روبه رو شود، باید به دکتر متخصص زنان و زایمان مراجعه کند زیرا در سه ماهه ی اول ورم زیاد امری طبیعی نیست.

ورم پا و بدن به طور گسترده و شدید تر از ماه چهارم و پنجم بارداری شروع شده و تا آخر بارداری ادامه می یابد. این ورم در مادران متفاوت است و به عوامل مختلفی مربوط می شود.همان طور که گفته شد این تورم به دلیل افزایش حجم خون و مایعات در بدن مادر است. حجم خون مادر در طول دوران بارداری حدود ۵۰ درصد افزایش می یابد.

هم چنین مایعات درون رحم نیز افزایش می یابد.

این ورم در روزهای پایانی بارداری هر مادر به اوج خود می رسد و ممکن است آن قدر زیاد شود که انگشت های پای مادر به کوچکی یک سوسک شوند! اما جای نگرانی نیست!

این امر و اتفاق کاملا طبیعی است. اما ممکن است گاهی اذیت کننده و ناراحت کننده باشد. در ادامه به راه حل های حل این مشکل می پردازیم.

راهکار های درمانی حل مشکل ورم پا در دوران بارداری کدام است؟

بهتر است برای حل این مشکل به دکتر فیزیوتراپ مراجعه شود اما اگر مایل به انجام درمان به وسیله ی فیزیوتراپی نبودید می توانید از روش های زیر استفاده کنید تا ورم پای کم تری را در دوران بارداری تجربه کنید.

  1. کم تر نمک مصرف کنید: یکی از مواد غذایی و ادویه هایی که در دوران بارداری باید کم تر مصرف شود زیرا می تواند عامل خطرزایی باشد، نمک است.

    نمک باعث می شود بدن شما آب اضافی را نگه دارد. پس به همین دلیل مصرف نمک را در غذاهای خود کاهش دهید. هم چنین از مصرف غذاهای آماده و کنسروی پرهیز کنید زیرا این دسه از غذاها شامل مقادیر زیادی نمک یا همان سدیم هستند.

  2. آب زیاد بنوشید: از دیگر کار هایی که در دوران بارداری باید انجام دهید این است که مصرف آب خود را افزایش دهید.

    شاید فکر کنید که نوشیدن آب بیشتر برای مقابله با ورم پا در بارداری عجیب است، اما حقیقت این است که اگر بدن شما فکر کند که کم آب شده اید و مایعات آن کاهش پیدا کرده، مایعات بیش تری را برای جبران آن نگه می دارد و این گونه ورم پاها و بدن شما افزایش می یابد.

  3. از مصرف قهوه و مواد غذایی کافئین دار پرهیز کنید:

    به طور کل در دوران بارداری توصیه می شود که از مصرف کافئین دوری شود. زیرا نه تنها بر روی مشکلات ورم بدن مادر تاثیر گذار است بلکه بر روی جنین نیز اثرات خوبی را بر جای نمی گذارد.

  4. لباس های گشاد بپوشید:

    پوشیدن لباس های تنگ در دوران بارداری می تواند باعث فشار آمدن به رگ ها و تنگ شدن عروق شود. این عامل باعث می شود تا بدن مادر دچار فشار بیش تری قرار گیرد و ورم بدن و مخصوصا پاها افزایش می یابد.

  5. پیاده روی کنید:  از دیگر مواردی که می تواند باعث شود تا ورم پا کم تر شود پیاده روی به اندازه و روزانه می باشد.پیاده روی جریان گردش خون در بدن را  افزایش می دهد و باعث می شود که مایعات و خون در یک جا تجمع نکنند. 
  6. خنک بمانید: از دیگر کار هایی که باید انجام دهید به خصوص در فصول گرم سال این است که سعی کنید در محیط های خنک بمانید و از گرم شدن بدن خود اجتناب کنید.ماندن در خانه در طول گرمای روز می تواند به خنک ماندن و کاهش تورم پا در بارداری کمک کند.
  7. کفش های مناسب بپوشید: از دیگر مواردی که مادر باردار باید به ان توجه کند این است که در طول بارداری از کفش های راحت، استاندار و مناسب برای فعالیت های روزمره استفاده کند.

    کفش های نامناسب نه تنها به جنین و کمر مادر فشار وارد می کند بلکه ممکن است باعث فشار آمدن به عروق شده و این ورم را خصوصا در پاها بیش تر کند.

در چه زمانی ورم پا در مادران باردار خطرناک به حساب می آید؟

همان طور که گفته شد ورم بدن و خصوصا پا در مادران تا حدود زیادی طبیعی است.

اما گاهی نیز خطرناک می شود و باید به دکتر متخصص اطلاع داده شود. اگر نشانه های زیر را مشاهده نمودید بهتر است سریعا به دکتر مراجعه نمایید.

* سرگیجه ی شدید

* خون ریزی

* ایجاد مشکل در نفس کشیدن

* تورم خیلی شدید و ناگهانی

* درد در شکم

* گیج شدن

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که برای انجام دادن برخی از راه حل های بالا نظیر پیاده روی، وزش و… باید با دکتر متخصص مشورت شود که خطری جنین و مادر را تهدید نکند.

هم چنین راه های دیگری نیز وجود دارد که اگر این مشکل مادر را مورد آزار قرار داد از آن استفاده شود و این مشکل سریع تر رفع شود.

البته این راه های درمانی سریع تر باید توسط پزشک متخصص صادر شده و تجویز شود و انجام دادن روش ها و درمان های سریع بدون در نظر گرفتن نظر متخصص و بدون در جریان قرار گرفتن ان می تواند باعث اسیب ها و خطرات احتمالی و گاه جبران ناپذیر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *