تنبلیِ تخمدان با نام سندرم تخمدان پلی کیستیک در واقع به نوعی عدم تعادل در هورمونهای زنانه اطلاق میشود که در آن هورمون مردانه بیشتر در بدن ترشح شده و موجب تنبلی تخمدان، افزایش موی زائد و جوش در بدن میشود.
تشخیص دقیقی برای این بیماری وجود ندارد و پزشک با بررسی عملکرد کلی بدن مانند رشد موهای زائد، عدم نظم بین دورههای قاعدگی و آزمایشهای هورمونی به این نتیجه میرسد که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید. با ما همراه باشید.
بررسی علائم تنبلیِ تخمدان
خیلی از علائم تنبلی مربوط به عدم تعادل هورمون هاست و زنان مبتلا به تنبلیِ تخمدان مقدار بیشتری هورمون مردانه دارند.
مشخص شده است که سطح انسولین در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بالاتر رفته و امکان افزایش وزن نیز در آنها وجود دارد. در ادامه علائم مربوط به تنبلی تخمدان را بررسی میکنیم.
- بهم خوردن چرخه قاعدگی و پریود نشدن: بخش کمی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان چرخه قاعدگی دارند. بسیاری از این افرادی که تنبلیِ تخمدان دارند چندین ماه قاعدگی نداشته و هیچ تاریخ معینی برای دوران پریود آنها وجود ندارد.
ممکن است اگر هم پریود شوند دوران قاعدگی آنها روزها طول بکشد و خون ریزی سنگین داشته باشند یا خون پریود آنها تغییر رنگ دهد که یک نشانه تنبلیِ تخمدان است.
- افزایش وزن: افزایش وزن تدریجی یا سریع بدون هیچ دلیل خاصی میتواند نشانه تنبلیِ تخمدان باشد. مخصوصا اگر بیشترین قسمت افزایش وزن در بخش شکم و میانه بدن باشد این احتمال بیشتر است. از آنجایی که انسولین در بدن افرادی که دارای تنبلیِ تخمدان هستند نسبتا بالا است و این هورمون باعث چاقی شکمی میشود معمولا این علامت را به عنوان علامتی از تنبلیِ تخمدان باشد.
- آکنه و مشکلات پوست: آکنه و جوش مخصوصا در ناحیه چانه میتواند یکی از نشانههای تنبلیِ تخمدان در خانمها باشد. معمولا زنان بزرگسال مبتلا به تنبلی تخمدانِ روی سینه، کمر و قفسه سینه دارای جوش و آکنه هستند.
![تنبلی تخمدان](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/۱-1-1024x683.jpg)
- پر مویی: رشد بیش از حد موهای زائد و در زنان مبتلا به تنبلیِ تخمدان شایع است. این مورد نتیجه بالا رفتن سطح هم هورمونهای مردانه مانند تستسترون است. معمولا در قسمت مرکزی بدن مانند سینه، صورت، شکم و دست و پا رشد مو بیش از حد شروع میشود.
البته ممکن است در برخی از زنان این اتفاق نیفتد و برخی دیگر مانند مردان صورتشان پر مو شود و حالتی مانند ریش در چهره آنها پیدا شود.
- ریزش و نازک شدن مو: سطح بالای هورمونهای مردانه میتواند باعث نازک شدن مو و یا کچلی مردانه در زنان شود.
از دست دادن تعدادی مو در طول روز طبیعی است اما کاهش حجم مو مخصوصا در قسمت مختلف سر طبیعی نیست.
- دیگر علائم کمتر دیده شده: علائمی که خیلی شایع نبوده و کمتر در زنان مبتلا به تنبلیِ تخمدان دیده میشود شامل؛
بی خوابی یا کم خوابی، تغییرات خلق و خو، کاهش قند خون، فشار خون بالا، هیدرآدنیت چرکی (یک نوع بیماری پوستی)، هیپرکراتوز (ضخیم شدن پوست در برخی نقاط)، کبد چرب، اختلال در اشتها، درد مبهم لگن، پارگی کیست، خشکی پوست، خستگی، خشکی چشم و سردرد میشود.
تنبلیِ تخمدان چیست؟
1. ناباروری :
علت اصلی ناباوری در مرحله تخمکگذاری تنبلی تخمدان است. زنان مبتلا به تنبلی تخمدان برای باردار شدن مشکلاتی داشته و اغلب با تاخیر باردار میشوند. عدم تعادل در میزان هورمونها، جلوگیری از بلوغ و آزاد شدن فولیکولها میتواند تخمکگذاری را مختل کند. احتمال سقط جنین نیز در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان هم بیشتر است.
3. آپنه خواب :
وقفه تنفسی با نام عامیانه خروپف شناخته میشود که در زنان مبتلا به تنبلیِ تخمدان دیده میشود. این پدیده ممکن است بخاطر افزایش وزن و افزایش سطح هورمونهای مردانه که بر گیرندههای مغز تأثیر میگذارند باشد.
حدود 20 درصد از خانمهایی که تنبلی تخمدان دارند دچار خروپف میشوند.
3. اختلالات خلقی و روحی :
اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب و دو قطبی در افرادی که تنبلی تخمدان دارند بیشتر از سایرین است.
4. سندرم متابولیک :
اثرات ناشی از تنبلی تخمدان بدن افراد را در برابر سندرم متابولیک که شامل قند خون و فشار خون بالا، چربی دور شکم و سطح غیر طبیعی کلسترول است، آسیب پذیر میکند.
![تنبلی تخمدان](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/۲-1024x683.jpg)
درمان تنبلی تخمدان
برای درمان تنبلی تخمدان معمولاً روشهای زیادی پیشنهاد میشود.
بهتر است هر فرد با مشورت پزشک و افراد آگاه و با توجه به شرایط بدنی بهترین روش درمانی را انتخاب کرده و آن را تا زمان بهبود ادامه دهد.
در ادامه چند روش پرطرفدار و معمول را بیان کردهایم.
- تغییر سبک زندگی
پیشتر گفتیم اغلب کسانی که تنبلی تخمدان دارند مبتلا به اضافه وزن هستند پس بهتر است بدانید کاهش وزن اصولی در درمان تنبلی تخمدان میتواند بشدت اثرگذار باشد. پیروی از یک رژیم غذایی دقیق و حساب شده و تغذیه از مواد غذایی سالم و ارگانیک باعث کاهش وزن و بهبود شرایط بدنی میشود. ورزش و ترک سیگار، مصرف میوه و سبزیجات میتواند در درمان تنبلی تخمدان موثر باشد.
- دارو درمانی
تجویز داروهای جلوگیری از بارداری میتواند در درمان تنبلی تخمدان موثر باشد. معمولا مصرف داروهای ضد بارداری از روز پنجم سیکل قاعدگی شروع تا روز 21 سیکل ادامه دارد و بعد از اتمام قرص هفت روز دارو را قطع کرده و در صورت تجویز پزشک مجدد شروع میشود. متفورمین نیز در مواردی که اضافه وزن و شواهدی مبنی بر قند خون بالا در فرد دیده میشود تجویز میشود. داروهایی هم هستند که تخمکگذاری را تحریک کرده و باعث بارداری افرادی میشود که قصد بارداری دارند.
داروهای لاغری و داروهای کاهش رشد موهای زائد هم ممکن است به بیمار تجویز شود که زنان باردار باید از مصرف آنها خودداری کنند.
- عمل جراحی
در صورتی که بیمار قصد بارداری داشته باشد اما بخاطر تنبلی امکان آن وجود نداشته باشد میتوان به کمک عمل جراحی احتمال تخمکگذاری را بیشتر کرد.
کلام آخر
تنبلی تخمدان هم مانند بسیاری از بیماریهای دیگر درمان داشته و رفع آن تنها نیاز به صبر و مداومت در درمان دارد. نگران نباشید بسیاری از افراد با وجود تنبلی تخمدان باردار شده و فرزندان سالمی به این دنیا آوردهاند. شاید مادر بعدی شما باشید، پس امیدوار و پرتلاش برای بهدست آوردن سلامتی خود تلاش کنید.