در زمان بارداری کدام خوراکی ها نباید خورده شود؟

تغذیه در بارداری

دوران بارداری با تمام دوران های زندگی زنان متفاوت است. این دوره از حساس ترین دوره های زندگی برای مادر می باشد. پرورش یک جنین در وجود مادر باعث می شود تا در دوران نه ماهگی بارداری، مادر سبک زندگی متفاوتی داشته باشد. بنابراین تمام سبک و شیوه ی زندگی مادر با حالت قبل آن متفاوت است که این شامل خورد و خوراک و موارد دیگر می شود. به دلیل تغییر بدن مادر تمام خوراکی برای  مادر قابل خوردن نیست و در مواردی مادر با منع مصرف مواجه است. اما چه خوراکی هایی برای مادر ضرر دارد و باید از خوردن آن پرهیز کند؟ این سوالی است که در ادامه به پاسخ آن می پردازیم.

ممنوعیات تغذیه ای در بارداری

غذاهای ممنوع در دوران بارداری کدام اند؟

اما این که غذاهای ممنوعه در دروان بارداری کدام است سوالی است که باید به آن پاسخ دهیم. شایان ذکر است که برخی غذاها به گونه ای ممنوع اند که قابل مصرف نیستند و در صورت خوردن آن ها مادر و کودک به خطر می افتند. بعضی از غذا ها نیز بهتر است مصرف نشوند. در ادامه به بیان این موارد می پردازیم.

  • صدف خام:

    در ابتدا باید گفت که صدف خام غذایی نیست که به طور روازنه مصرف شود! اما افرادی هستند که به دلیل علاقه به این ماده ی غذایی آن را گاها مصرف می کنند. دلیل منع این غذا در بارداری مضر بودن برای بارداری نیست بلکه خود این غذاست! بیش تر بیماری‌ های ناشی از غذا های دریایی ناشی از صدف‌ های نیم پز، صدف دوکفه‌ ای و صدف سیاه است. پخت و پز به جلوگیری از برخی از انواع عفونت کمک می ‌کند، اما از عفونت ‌های مرتبط با جلبک جلوگیری نمی‌ کند. بنابراین در دوران بارداری به دلیل عفونت نباید این غذا را مصرف کرد.

  • کافئین:

    منع کافئین دائم و صد درصد نیست اما باید در خوردن آن تعادل برقرار شود. اگر در برنامه ی روزانه ی خود مصرف بالایی از کافئین دارید باید آن را کم کنید. البته اگر قصد مصرف کافئین را حتی به مقدار کم دارید، بهتر است در سه ماهه اول از مصرف کافئین خودداری کنید زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود. هم چنین مشاهداتی وجود دارد که مصرف کافئین باعث بیش فعالی کودک و یا اضطراب و پرخاشگری کودک می شود. می توانید به جای نوشیدنی‌ های کافئین ‌دار، آب، آب ‌میوه و شیر فراوان بنوشید.

  • الکل:

    مشخص است که مصرف الکل در بارداری ممنوع است! الکل به خودی خود ماده ی مخربی برای بدن می باشد. اگر فرزندی در راه باشد مشخص است که این ماده ممنوعه می باشد. قرار گرفتن در معرض الکل قبل از تولد می‌ تواند در رشد سالم کودک اختلال ایجاد کند. بسته به مقدار، زمان و الگوی مصرف، مصرف الکل در دوران بارداری می‌ تواند منجر به سندرم ها یا اختلالات رشدی شود.

  • تخم مرغ نیم پز یا خام:

    تخم مرغ نیم پز یا خام چه در غذاهای مختلف و چه به صورت ساده نباید خورده شود. از تخم‌ مرغ خام یا هر غذای حاوی تخم ‌مرغ خام به دلیل قرار گرفتن در معرض احتمالی سالمونلا باید دوری شود. بنابریان در صورت مصرف تخم مرغ باید آن را پخته مصرف کنید. هم چنین از تمام غذاهایی که در آن ها از تخم مرغ خام استفاده شده است باید دوری کرد.

  • گوشت خام یا نیم پز:

    شاید فکر کنید که گوشت خام قابل مصرف نیست! اما استیک های نیم پز و خام نیز وجود دارند که در دوران بارداری مصرف ان ها منع شده است. از این غذاها باید به دلیل خطر آلودگی با باکتری های کلیفرم، توکسوپلاسموز و سالمونلا اجتناب شود.

الکل در بارداری
  • جوانه خام:

    جوانه ی خام که شامل تربچه و یونجه و شبدر می شود نباید مصرف شود. این گیاهان ممکن است شامل باکتری هایی شوند که در صورت پخته نشدن می توانند وارد بدن ما شوند.

  • زعفران:

    شواهد علمی مبتنی بر نخوردن زعفران وجود ندارد اما در طب سنتی گفته می شود که از خوردن زعفران در بارداری پرهیز شود. زعفران می تواند باعث سقط جنین شود.

  • نوشیدنی های قندی:

    در این مرحله، نیاز بدن به مواد مغذی و آب بیش تر است. بنابراین، از مواد غذایی مانند نوشیدنی‌ های حاوی قند، نوشابه و نوشیدنی‌ های گازدار خودداری کنید.

  • ماهی های جیوه دار:

    ماهی خوردن به طور کلی بد نیست اما خوردن ماهی های جیوه دار برای زنان باردار مناسب نیست! از خوردن ماهی ‌هایی که دارای سطوح بالایی از جیوه هستند باید اجتناب شود. جیوه ی مصرف شده در دوران بارداری با تاخیر در رشد و آسیب مغزی جنین مرتبط است. کوسه، اره‌ ماهی، شاه‌ ماهی خال مخالی و کاشی ماهی از جمله ی این ماهی های جیوه دار می باشند. هم چنین کنسرو ماهی نیز بهتر است ازآن ها پرهیز شود.

  • منع مصرف قرص های لاغری:

    قرص‌ های رژیم لاغری غذایی می ‌توانند فشار خون را بالا برده و مشکلات جدی قلبی ایجاد کنند و باعث تغییراتی در نحوه ی عملکرد قلب شوند. بنابراین نباید به هیچ وجه مصرف شوند. بنابراین مادر باید در این دوره از خوردن قرص های لاغری پرهیز کند.

تغذیه در بارداری

در صورت مسمومیت در دوران بارداری باید چه اقداماتی را انجام دهیم؟

در این بین ممکن است مادر با خوردن بعضی غذاها ناخودآگاه با بیماری هایی درگیر شود. در این صورت باید چه کاری انجام دهد؟ این سوالی است که به پاسخ آن می پردازیم.

  • ابتدا به مرکز درمانی مراجعه کنید.
  • ذکر کنید که باردار هستید تا مواردی که باید، مورد بررسی قرار بگیرند.
  • با پزشک خود تماس بگیرید.
  • آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید که نگرانی خود را به حداقل برسانید.

در بارداری چه خوراکی هایی مفید هستند؟

اما این که چه خوراکی هایی در بارداری مفید هستند و مصرف ان ها باعث بهبود رشد جنین و بهتر بودن عملکرد بدن مادر می باشد، از مواردی است که باید به آن پرداخته شود.

میوه و سبزیجات، غلات، منابع پروتئینی مثل ماهی، مرغ، گوشت قرمز کم چرب، تخم مرغ، لبنیات پاستوریزه و مواد غذایی آهن دار از مواردی است که مادر باید ان را حتما در برنامه ی غذایی خود جای دهد.

سخن پایانی

در پایان باید به این نکته اشاره شود که خوردن غذاهای مفید از مواردی است که باید مادر به آن در دوران بارداری توجه کند و از رژیم گرفتن و خوردن غذاهای مضر پرهیز کند. هم چنین باید مراقب خوراکی هایی که برای جنین و خود مادر ضرر دارد نیز باشد و از مصرف آن ها پرهیز کند. بنابراین اگر باردار شدید به داشتن یک تغذیه ی سالم اهمیت دهید، ورزش مناسب کنید و سعی کنید زندگی سالم تری را تجربه کنید تا کودک سالم تری در آینده داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *