ناباروری چیست و دلایل آن کدام است؟

یکی از مواردی که در آن علم تاثیر بسیار زیادی گذاشته است، ناباروری در بین زوجین می باشد که امروزه در مراکز ناباروری راه حل های زیادی برای درمان ان به وجود آمده است. بسیاری از زوج ها با کمک علم و پیش رفت تکنولوژی بارور شده اند. اما ناباروری چیست و دلایل آن کدام است؟ راه حل های این مشکل چیست؟ایا هنوز هم زوج هایی وجود دارند که امکان باروری نداشته باشند؟ در ادامه به بررسی و پاسخ این سوالات می پردازیم.

ناباروری چیست؟

در ابتدا باید به این سوال بپردازیم که ناباروری چیست. وقتی پس از چندین وقت تلاش زوجین برای بارداری این اتفاق صورت نگیرد، ناباروری صورت گرفته است که دلایل مختلفی دارد. 

به عبارتی ناباروری به عدم توانایی در باردار شدن پس از یک سال ازدواج و نزدیکی بدون استفاده از روش ‌های پیش گیری گفته می‌ شود. در این بین 40 درصد ناباروری وابسته به زنان و 40 درصد وابسته به مردان و 20 درصد به زوج بستگی دارد. در ادامه به بررسی بیش تر این موضوع می پردازیم.

 

ناباروری

دلایل ناباروری کدام است؟

همان طور که در بالاتر گفته شد ناباروری هم به مردان و هم به زنان و هم گاهی به زوجین وابسته است. اما دلایل ناباروری هرکدام از این موارد متفاوت است. در ادامه به بررسی دلایل ناباروری هرکدام از این موارد می پردازیم.

دلایل ناباروری در زنان

  • مشکلات در رحم: بیش تر دلایل ناباروری در زنان به مشکلات رحم آن ها باز می گردد. این موارد می ‌تواند شامل پولیپ، فیبروم، سپتوم یا چسبندگی داخل رحم باشد. برخی از این ناهنجاری ها از ابتدای تولد وجود داشته اند. برخی نیز در گذر زمان به خودی خود ایجاد شده اند. اما این مشکلات از مواردی هستند که باعث ناباروری در زنان می شوند.

  • مشکلات لوله ی فالوپ:

    اما اگر بخواهیم به شایع ترین علل ناباروری در قسمت لوله ی فالوپ اشاره کنیم می توان به التهاب لگن اشاره کرد که می تواند باعث ایجاد ناباروری شود. این التهاب به دلیل کلامیدیا و یا سوزاک صورت می گیرد.

  • نقص در تخمک گذاری: این مشکل موجب ایجاد خطا در آزاد شدن تخمک‌ ها از تخمدان می ‌شود. دلیل ایجاد این مشکل می تواند هورمونی باشد. مشکلات هورمونی می تواند باعث سندروم هایی نظیر سندروم تخمدان پلی کیستیک بشود.

     به هم ریختن تخمک گذاری می تواند باعث ناباروری شود.

  • یائسگی زودرس: این مشکل به حالتی گفته می ‌شود که تخمدان‌ ها تولید تخمک را در سنین زیر ۴۰ سال متوقف کنند. گرچه دلایل این بیماری دقیقا مشخص نیست اما برخی عوامل مانند بیماری‌ های سیستم ایمنی و بیماری‌ های ژنتیکی خاص می تواند عامل این مشکل شود.
  • پایین بودن کیفیت تخمک: گاهی نیز کیفیت تخمک می تواند باعث ایجاد این مشکل شود. تعداد کروموزوم لازم در تشکیل جنین درون تخمک مهم است و تعداد ان باید به حدی باشد که باعث ایجاد جنین شود. بنابراین کیفیت تخمک نیز مهم است.
  • عفونت ها و قارچ ها: اما از موارد دیگر می توان به عفونت و قارچ در رحم اشاره کرد. . این مشکل شاید به نظر مشکل بزرگی به حساب نیاید اما از بارور شدن جلوگیری می کند.

ناباروری در مردان

40 درصد دیگر از ناباروری متعلق به مردان می باشد. دلایا این ناباروری در مردان نیز زیاد می باشد. در ادامه به بررسی این دلایل می پردازیم.

  • مشکل در انتقال اسپرم: گاهی مردان در انتقال اسپرم مشکل دارند. این مشکلات می ‌توانند مربوط به مشکلات جنسی مانند انزال قبل از بلوغ ایجاد شوند. 
  • اسیب های ناشی از بیماری نظیر سرطان:از دیگر مواردی که ممکن است باعث ناباروری در مردان شود، اسیب ها و عوارض ناشی از بیماری هایی نظیر سرطان می باشد که مردان را نابارور می کند.
  • تولید اسپرم با عملکرد نادرست: تحلیل رفتن بیضه ها و یا نقص ژنتیکی و یا مبتلا بودن مردان به بیماری عفونی یا دیابت می تواند باعث تولید اسپرم های غیر طبیعی شود.

  • مصرف برخی از داروها: عوارض مصرف برخی از داروها نیز می تواند باعث ناباروری در مردان شود و در روند تولید اسپرم اختلال ایجاد کند. بنابراین هیچ دارویی نباید سر خود مصرف شود.

چه مواردی باعث ناباروری در زوج ها می شود؟

گاهی نیز نه مردان دچار مشکل هستند و نه زنان! گاهی مشکل در خود زوج است و یا مشکل در نوع زندگی هر زوج! برای مثال مصرف الکل در زن و مرد باعث ایجاد ناباروری می شود. هم چنین مصرف هر نوع مواد مخدر و یا مصرف سیگار مکرر می تواند عامل ایجاد ناباروری در طولانی مدت شود. بالا رفتن سن می تواند بارور شدن در زوج ها را کاهش دهد. بهترین سن برای بارور شدن باوان تا 35 سالگی است. هم چنین چاقی نیز می تواند از مواردی باشد که باعث عدم بارور شدن شود. تومورها و کیست ها در زنان و مردان می تواند روند نازایی را افزایش دهد. برخی از داروهای روانی و برخی داروهای ضد افسردگی نیز به دلیل تغییرات هورمونی می تواند باعث نازایی شود.

علائم نابارور شدن بانوان چیست؟

از علائم اصلی ناباروری، ناتوانی در بارداری است. از دیگر موارد می‌ توان به سیکل قاعدگی طولانی و بیش تر از 35 روز و سیکل کوتاه مدت یعنی کم تر از 21 روز، نامنظم یا عدم قاعدگی اشاره کرد.

 

راه های تشخیص ناباروری کدام است؟

اگر پس از تلاش های مکرر برای بارداری این عمل صورت نگرفت راه هایی برای تشخیص بارور نشدن وجود دارد. در ادامه به بررسی راه های تشخیص این مشکل می پردازیم.

  1. آزمایش خون:

     با بررسی برخی هورمون ها در خون می توان به این پی برد که ایا این مشکل وجود دارد یا خیر.

  2. لاپاروسکوپی:

    در این آزمایش اندام های داخلی بدن من جمله رحم مورد بررسی قرار می گیرند.

  3. سونوگرافی واژینال:

    بر خلاف سونوگرافی که پروب روی شکم قرار می ‌گیرد، در این آزمایش با قرار دادن یک میله اولتراسوند در واژن، بررسی‌ ها را انجام می ‌دهند.

  4. معاینه و سونوگرافی لگن:

    با معاینه و سونوگرافی لگن می توان به مشکل ناباروری پی برد.

  5. معاینه ی فیزیکی:

    در بعضی از موارد نیز با سونوگرافی از روی بدن و سونوگرافی فیزیکی  می توان به علل ناباروری وجود یا عدم وجود این مشکل پی برد.

سخن پایانی

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که امروزه بسیاری از موارد بالا نیز قابل درمان می باشند و راه حل برای آن ها وجود دارد. علم امروزه در زمینه ناباروری تلاش زیادی را به رقم آورده است. در صورت عدم بارداری می توانید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از دلیل ان مطلع شوید. سپس می توانید با درمان های لازم به باروری برسید. بنابراین درباره ی این موضوع زیاد ناراحت و نگران نباشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *