یبوست در دوران بارداری به چه علت رخ می دهد؟ راه های درمان این عارضه چیست؟

یبوست در دوران بارداری

یبوست یک عارضه ی ناخوش آیند در دوران بارداری می باشد. البته این عارضه اگر مربوط به دوران بارداری باشد پس از ان رفع می شود.

اما این مشکل برای مادر رنج آور است و به همین دلیل مادران باردار به دنبال راه حل هایی برای این مشکل می گردند.

 نمی توان گفت که این مشکل برای همه ی مادران باردار به طور کامل قابل حل است اما توصیه هایی وجود دارد که مادران باردار با رعایت آن ها می توانند کم تر از این مشکل رنج برده و بارداری راحت  تری را سپری کنند.

در ادامه به بررسی راه حل های موجود برای برطرف شدن عارضه ی یبوست در بارداری می پردازیم.

عارضه ی یبوست چیست؟

یبوست یک عارضه و مشکل جسمی است که نه تنها برای فرد باردار بلکه برای تمام افراد اتفاق می افتد.

این مشکلی است که هر فرد حداقل یک بار در زندگی تجربه می کند. یبوست به حالتی گفته می ‌شود که در آن، پسماند مواد غذایی به جای خروج از بدن در روده‌ می ‌ماند و سفت می ‌شود.

این حالت باعث ایجاد درد و ناراحتی در شکم و هم چنین مشکلات دیگر می شود.

یبوست در موارد مختلف و به دلایل مختلف اتفاق می افتد. یکی از مواردی که در ان یبوست اتفاق می افتد بارداری است.

در واقع تغییرات هورمونی این دوره احتمال ابتلا به یبوست را افزایش می‌ دهند.

البته این مشکل برای هر مادر می تواند متفاوت و میزان آن متغیر باشد. این بستگی به مواردی مانند تغذیه ی مادر، ورزش روزانه و … بستگی دارد.

یبوست در بارداری

علت یبوست در بارداری چیست؟

همان طور که گفته شد یبوست در بارداری به دلایل مختلف من جمله دلایل هورمونی رخ می دهد. در ادامه به بررسی دلایل مختلف این پدیده می پردازیم.

  1. دلایل هورمونی: تغییر سطح هورمون ها و به خصوص تغییر سطح هورمون پروژستورون در اوایل بارداری باعث می ‌شود که حرکت مدفوع در روده ی بزرگ کند شود. دلیل این کندشدگی عضلات روده و معده این است که هورمون پروژستورون عضلات بدن من جمله روده و معده را شل می کند و این باعث می شود که روده نتواند عملکرد سابق خود را داشته باشد.

    در این زمان غذا در دستگاه گوارش بیش تر می ماند و به همین دلیل رطوبت غذا بیش از اندازه جذب شده و باعث یبوست می شود.

  2. مصرف قرص: درست است که مصرف انواع داروها در دوران بارداری ممنوع است اما مصرف قرص های مکمل برای رشد هرچه بیش تر و بهتر جنین و هم چنین قوی تر شدن بدن مادر زیاد استفاه می شود. قرص های مکمل چون زیر نظر متخصص تجویز و مصرف می شود برای مادر و فرزند ایجاد مشکل نمی کند اما ممکن است عوارض بدون خطری مانند یبوست داشته باشد! یکی از مکمل ‌های مهم برای مادران باردار، مکمل آهن است.

    مصرف مکمل آهن، به بدن در ساخت خون لازم برای گردش اکسیژن در بدن جنین و مادر کمک می ‌کند. اما اگر مقدار آهن بیش از حد معمول شود می‌ تواند کار باکتری‌ های مفید موجود در روده را مشکل کند. به همین دلیل قرص های مکمل نیز باعث ایجاد یبوست در مادر می شود.

  3. فشار رحم به دستگاه گوارش:

    وقتی مدتی از بارداری بگذرد جنین رشد می کند، با رشد جنین، جایی که در بدن مادر اشغال می کند به طور چشم گیری افزایش می یابد، به همین جهت به تمام اعضای بدن فشار بیش تری وارد می شود. یکی از این اعضا روده می باشد. با فشار وارد شدن به روده حرکت مواد قابل دفع در روده با سرعت بسیار پایین تری انجام می شود، با طولانی تر شدن این روند، رطوبت مواد زائد بیش از اندازه کاهش می یابند و این مسئله باعث ایجاد یبوست در مادر می شود.

    مطالعات نشان داده‌ است، مادرانی که قبل از بارداری از یبوست مزمن رنج می‌ برند، احتمالا در دوران بارداری علائم بدتری را تجربه خواهند کرد. اگر دچار مشکل یبوست هستید و از آن رنج می برید قبل از اقدام به بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید و به حل این مشکل بپردازید.مطالعات نشان داده‌ است، مادرانی که قبل از بارداری از یبوست مزمن رنج می‌ برند، احتمالا در دوران بارداری علائم بدتری را تجربه خواهند کرد. اگر دچار مشکل یبوست هستید و از آن رنج می برید قبل از اقدام به بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید و به حل این مشکل بپردازید.

یبوست در دوران بارداری

یبوست در بارداری در چه بازه ای از آن رخ می دهد؟

یکی از دلایل یبوست در بارداری همان طور که گفته شد افزایش هورمون هاست.

افزایش هورمون ها در اوایل بارداری رخ می دهد به همین دلیل می توان گفت که یبوست بارداری در سه ماه اول رخ می دهد.

البته این تنها عامل یبوست در بارداری نیست! چون اندازه ی جنین و موارد دیگر نیز در این عارضه موثر است یبوست در اواخر بارداری و مخصوصا در سه ماه اخر به طور چشم گیری افزایش می یابد.

برخی از مادران باردار ممکن است تا  3 ماه بعد از تولد نوزاد هم چنان به یبوست مبتلا باشند.

حدود 16 تا 39 درصد زنان باردار یبوست بارداری را تجربه می کنند و از آن رنج می برند.

علائم یبوست بارداری چیست؟

یبوست در بارداری دارای علائم زیر می باشد:

  1. کاهش تعداد مراتب دفع مدفوع
  2. درد در شکم به خاطر دفع نکردن مواد زائد
  3. مدفوع خشک
  4. متورم شدن شکم بیش از حد معمول

روش های درمان یبوست بارداری چیست؟

اما برای درمان یبوست چه کارهایی می توان انجام داد. چه روش هایی برای درمان این پدیده وجود دارد؟ در ادامه به روش های موثر در درمان این پدیده می پردازیم:

1- رژیم غذایی مناسب:

مصرف غذاهای مناسب و سالم و دوری از فست فود و مواد ناسالم در دوران بارداری نه تنها به سلامت بیش تر مادر و جنین کمک می کند، بلکه باعث از بین رفتن این مشکل نیز می شود.

مصرف غذاهای فیبردار مانند میوه‌ ها، سبزیجات و غلات کامل، حجم مدفوع را کاهش داده و دفع آن را راحت‌ تر می ‌کند.

2- خوردن بیش تر مایعات:

مایعات بیش تر باعث دفع مدفوع راحت تر می شود. مایعات بیش تر باعث می شود که رطوبت مواد زائد به طور کامل از بین نرود و دفع مدفوع برای مادر راحت تر باشد.

3- ورزش منظم و روزانه :

ورزش و تحرک به حرکت مدفوع را در روده تسهیل می‌ بخشد، بنابراین ورزش منظم با تایید پزشک می ‌تواند به رفع یبوست کمک کند. اما این تنها با رضایت و تجویز پزشک امکان پذیر است. اگر ورزش برای مادر ممنوع باشد، انجام دادن آن توصیه نمی شود.

4-  استفاده از ملین ها:

داروهایی که یک پوشش لغزنده به مدفوع اضافه می‌ کنند و بدین شکل می‌ توانند به خروج راحت ‌‌تر مدفوع از بدن کمک کنند. البته از این مدل ملین می توان به شیاف ها اشاره کرد. ملین های دیگری نیز وجود دارد که طریقه ی مصرف آن ها به طور دیگری است.

5- استفاده از طب سنتی:

طب سنتی باید زسر نظر پزشک برای مادر انجام گیرد. اما در صورت تایید پزشک مادر می تواند از روش های طب سنتی نظیر مصرف خاکشیر استفاده کرد.

کلام پایانی:

در پایان می توان گفت که یبوست برای هر مادر بارداری ممکن است اتفاق بیفتد. این عارضه می تواند کمی دردناک و برای مادر اذیت کننده باشد اما غیر قابل حل و غیر قابل درمان نیست! توصیه های بالا توصیه هایی معمول و تا حدود زیادی درمان کننده می باشد. هم چنین این توصیه ها خطرناک نیست و مشکلی ایجاد نمی کند. بنابراین اگر با این مشکل درگیر هستید می توانید روش های بالا را امتحان کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *