حتماً در بسیاری از تبلیغات آنلاین، بیمارستانها و مطب دکتران متخصص زنان تصاویری از روبان صورتی را دیدهاید. در واقع روبان صورتی نماد تلاش و اطلاع رسانی دربارهی سرطان پستان و حمایت از آنان است. اولین بار زنی به نام شارلوت هایلی که از سرطان پستان رنج میبرد مفهوم روبان صورتی را خلق کرد و به دیگران هم آن را نشان داد تا با نصب روبان صورتی روی لباس خود به جذب بودجه بیشتر جهت درمان سرطان کمک کرده و بیماران مبتلا را حمایت کنند. در ادامه بیشتر درباره سرطان پستان میخوانیم.
![سرطان پستان](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/2-1-1024x683.jpg)
سرطان پستان چیست؟ بررسی انواع سرطان پستان
سلولهای سرطانی در پستان و سینه شخصی که مبتلا شده است دچار اختلال عملکرد و رشد بیرویه میشوند. سرطان انواع مختلفی دارد و ممکن در بخشهای متفاوتی از پستان مشاهده شود. به طور کلی پستان به بخش دارد:
- لوبولها: غدههای شیری
- مجراها: لولههایی که شیر را از لوبول به پستان هدایت میکنند.
- بافت همبند: بافت لیفی و بافت چربی که بخشهای دیگر پستان را در برگرفته و کنار هم نگه میدارد.
سرطان پستان عموما از لوبول یا مجراها آغاز میشود. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق رگهای خوبی و مسیرهای لنفاوی به سمت بیرون از پستان حرکت کرده و در دیگر قسمتهای بدن گسترش یابند که در این حالت متاستاز رخ داده و قسمتهای دیگر هم درگیر میشوند.
انواع سرطان پستان
۱_ سرطان تهاجمی مجاری شیر پستان:
در این نوع سرطان سلول سرطانی در مجرا پستان رشد میکند و سپس شروع به پیشروی به بیرون از پستان میکند و به سایر بخشهای پستان و دیگر قسمتهای بدن هم حمله کرده و آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
۲_سرطان تهاجمی لوبول پستان:
در این نوع سرطان، سلول سرطانی ابتدا در لوبول تشکیل شده و سپس به بقیه نقاط پستان و خارج از آن حرکت میکنند.
البته سرطان پستان انواع دیگری هم دارد که خیلی شایع نیست و کمتر افراد به آن مبتلا میشوند.
![سرطان پستان](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/۱-3-1024x683.jpg)
علائم سرطان پستان و راههای تشخیص آن
سرطان پستان نیز مانند بسیاری از بیماریهای دیگر در بدن برخی افراد بدون علامت شروع میشود و در بدن برخی هم با ظهور و بروز علائمی هشدار وجود خود را میدهد. به طور کلی ممکن است حتی یک فرد سالم هم علائمی مشابه داشته باشد اما اگر این علائم را مشاهده کرده و وجود آنها طولانی شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
- وجود برجستگی و اجزای توده مانند در پستان و حفره زیر بغل
- قرمزی یا پوسته پوسته شدن نوک سینه و پستان
- ترشح مادهای جز شیر مانند خون از پستان
- پرتقالی شدن پوست پستان و سینه
- احساس درد در پستان یا کشیده شدن نوک پستان به داخل
- هر مدل تغییر شکلی در پستان یا سینه
- ورم و تغییر شکل بخشی از پستان و سینه
تمامی علائم بالا اگر مشاهده شده و مدت زمان طولانی باقی مانده و آزار دهنده شدند لازم است توسط پزشک بررسی شود. در ادامه راههای تشخیص سرطان سینه را مرور میکنیم.
- ماموگرافی:
در این روش که عمومی ترین راه تشخیص سرطان است به کمک اشعه ایکس از ساختار درونی پستانها عکسبرداری میشود. اشعه ایکس ناچیزی در این روش وارد بافت سینه میشود که چندان خطرناک نیست. این روش تشخیصی برای مشاهدهی زودرس سرطان سینه در زنان بالای 30 سال بسیار موثر است. بهتر است زنان بعد از 40 سالگی سالانه یکبار ماموگرافی انجام دهند تا در صورت بروز سرطان در قدمهای اولیه تشخیص داده شود.
- سونوگرافی:
در این روش تشخیصی از امواج صوتی استفاده میشود و مواقعی که پزشک نیاز به بررسی بیشتر داشته باشد سونوگرافی پیشنهاد میشود. بیشترین کاربرد سونوگرافی برای افتراق تودههای توپر، تودههای حاوی مایعات و کیستهای پستان است.
- امارآی (MRI):
این روش نیز به کمک سونوگرافی و مامو گرافی آمده و بدون هیچ دردی به تشخیص بهتر کمک میکند. میتواند تودههای مخفی را شناسایی کند و ماهیت تودههای پستان را تشخیص دهد.
- نمونه برداری (بیوپسی):
اگر پس از انجام روشهای اولیه نتایج غیرعادی و خطرناک باشند نیاز به انجام نمونه برداری است. نمونه برداشته شده به آزمایشگاه جهت بررسی سلولی ارسال میشود. نمونه برداری ممکن است با کمک سوزن باریک انجام شود و یا بافتی کوچک را به کمک حراجی ساده از سینه بردارند.
![](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/۴-1024x683.jpg)
علل ایجاد سرطان پستان
- بالا رفتن سن: به طور میانگین خانمهای بالای 60 سال در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند و حدود 10 الی 15 درصد خانمهای زیر 40 سال هم اتفاق میافتد.
- جنسیت: هرسال حدود 2000 مرد به سرطان پستان مبتلا میشوند. البته این مقدار در خانمها حدود 100 برابر بیشتر است. مطالعات موسسه ملی سرطان نشان میدهد سالانه 190000 خانم به سرطان پستان مبتلا میشوند.
- سابقه خانوادگی: افرادی که سابقه ابتلا یکی از اعضای خانواده به این سرطان را دارند دوبرابر بیشتر از سایر در معرض ابتلا هستند.
- عوامل ارثی: برخی جهشهای ژنی شانس ابتلا افراد به سرطان را بیشتر میکنند.
- چاقی و اضافه وزن: بعد از دوران یائسگی وجود چربی زیاد باعث تولید استروژن بیشتر و در نتیجه بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان پستان میشود.
- نداشتن فرزند: شیردهی احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد.
- سبک زندگی: تغذیه غلط و نداشتن تحرک بدنی و ورزش امکان ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
![سرطان پستان](https://dr-motamedi.ir/wp-content/uploads/2023/01/۳-1-1024x683.jpg)
5 روش برای پیشگیری از سرطان پستان
افزایش مصرف ویتامین A
مطالعات نشان میدهد مصرف ویتامین آ و مواد حاوی آن خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد. زرده تخم مرغ، هویج و سایر سبزیجات رنگی منبع خوبی برای دریافت ویتامین آ هستند. البته مصرف بیرویه آن ممکن است جذب ویتامین دی را با مشکل مواجه سازد. پس مصرف بی رویه ممنوع!
دوری از استرس
میگویند درصد زیادی از بیماری ها به عوامل عاطفی و استرسزا مربوط است. با حفظ آرامش و دوری از استرس بدن خود را از سرطان در امان نگهدارید.
اجتناب از جی ام او ها
مصرف موادغذایی غیرارگانیک که با مواد شیمیایی سم زدایی میشوند سرطانزا هستند. یک تیم تحقیقاتی فرانسوی روی این موضوع تحقیق کرده و درنهایت به این نتیجه رسیده است که این مواد برای سلولهای بدن سرطانزا هستند. همیشه مصرف مواد غذایی ارگانیک و سالم را در اولویت بگذارید.
کاهش پروتئین و افزایش چربی سالم
داشتن رژیم صحیح کتوژنیک به دوری از سرطان بخصوص سرطان سینه کمک زیادی میکند پس بجای پروتئین بیش از حد و کربوهیدرات از چربیهای سالم و دانههای روغنی ارگانیک استفاده کنید.
کاهش درمانهای هورمون
تحقیقات نشان میدهد زنانی که تحت درمان طولانی مدت داروهای هورمونی استروژن و پروژسترون هستند خطر ابتلا به سرطان سینه در خود را تا 24 افزایش میدهند.
کلام آخر
ممکن است آقایان نیز به این بیماری مبتلا شوند. سلامتی مهمترین ثروتی است که هر شخص در اختیار دارد پس با دوری از الکل و دخانیات، سبک زندگی صحیح و انتخاب الگوهای زندگی درست مراقب بدن خود بوده و خطر ابتلا به سرطان پستان و انواع بیماریها را کاهش دهید.